Er zijn verschillende soorten Scouting: landscouting, waterscouting en luchtscouting. Ook kinderen met een beperking kunnen deelnemen aan het Scoutingspel.
Scouting de Verbinding is een landgroep, waarbij de activiteiten voornamelijk op het vaste land plaatsvinden.

Wat is Scouting nu precies? Deze vraag wordt vaak gesteld en is niet zomaar te beantwoorden. Scouting biedt namelijk ontzettend veel verschillende activiteiten aangepast aan de interesses en het niveau van verschillende leeftijdsgroepen. Om kwaliteit in het spel te brengen, zijn de activiteiten gebaseerd op de spelvisie van Scouting. Deze spelvisie gaat uit van de groei en ontwikkeling van kinderen en jongeren. Dat biedt garantie voor jarenlang plezier bij uitdagende activiteiten.

Speltakken: Van bever tot roverscout

Scouting staat open voor iedereen, of je nu jong of oud bent. Al vanaf  4 jaar ben je welkom bij onze Scoutinggroep. Bij Scouting wordt gewerkt met verschillende leeftijdsgroepen die speltakken worden genoemd. De jongste speltakken spelen hun spel in een thema. Het spelen in een thema prikkelt de fantasie en stimuleert de ontwikkeling van het kind. De leeftijdsgroepen zijn 4-7 jaar (bevers), 7-11 jaar (welpen), 11-15 jaar (scouts), 15-18 jaar (explorers) en 18-21 jaar (roverscouts). Ouder dan 21 jaar? Ook dan biedt Scouting uitdaging in de vorm van organiseren of leidinggeven, je bent dan lid van de oud-stam.

Het Scoutingprogramma: een doorlopende leerlijn met veel variatie

Scouting is niet alleen een plezierige vrijetijdsbesteding, maar biedt ook mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen en steeds weer je grenzen te verleggen. Deze uitdaging wordt geboden door de 8 verschillende activiteiten gebieden: Uitdagende Scoutingtechnieken, Sport & Spel, Expressie, Buitenleven, Identiteit, Samenleving, Internationaal en Veilig & Gezond. In het seizoen wordt aan elke thema aandacht geschonken, zodat kinderen een heel gevarieerd programma krijgen. Bij Scouting de Verbinding maken we gebruik van de doorlopende leerlijn die vanuit Scouting Nederland wordt aangeboden. Dit houdt in dat wij continu voortborduren op wat onze jeugdleden al weten. Zo doen onze jeugdleden vaardigheden op die niet zo moeilijk lijken, omdat ze dit stapje voor stapje leren. Maar ongemerkt leren ze door de jaren heen, heel veel. De jongste groepen hebben bijvoorbeeld een fantasievol thema dat het vermogen tot verbeelding, avontuur, creativiteit en vindingrijkheid aanspreekt. De programma’s van opvolgende speltakken sluiten volledig op elkaar aan dankzij de doorlopende leerlijn binnen de Scoutingmethode. Op deze manier blijven scouts zich continu ontwikkelen. Het leuke aan deze vaardigheden is dat dit zichtbaar is op de uniformen van de leden: om de persoonlijke groei zichtbaar te maken ontvangen ze insignes.

Voorbeeld
Een goed voorbeeld hiervan is het knopen van bouwwerken: de Bevers leren de platte knoop en krijgen inzicht in het bouwen van objecten door een toren te bouwen met hulp van spekjes en ongekookt spaghetti. De welpen leren meerdere houten palen aan elkaar te maken met knopen en maken samen met de leiding een “Flintstone” auto. De scouts kunnen met hun knopen zelf een kleine toren bouwen, de leiding controleert alleen nog de knopen. De explorers beheersen alle knopen goed en maken speelopbjecten (zoals een draaimolen van houtenpalen) voor de jongeren groepen.

Scoutingtradities

Iedereen kent het wel, de tradities van Scouting, ook wel Code in de spelvisie. De Scoutfit, het hijsen van de vlag en de verschillende kreten bij bijvoorbeeld het openen en sluiten. Al deze gebruiken hebben een bepaalde betekenis en horen bij Scouting. De gebruiken samen vormen een geheel, ze kunnen niet los van elkaar worden gezien. Ze horen bij elkaar en vullen elkaar aan. Net als iedere Scoutinggroep hechten we waarde aan deze gebruiken, maar we interpreteren ze wel op een moderne manier. De tradities bestaan onder andere uit de volgende ceremoniën:

Openen en Sluiten
Aan het begin van een opkomst wordt er officieel geopend. Na afloop wordt er ook gesloten. Iedere leeftijdsgroep doet dit op een eigen manier. De bevers zingen een lied, de welpen en scouts hijsen de vlag en roepen een yell. Het openen en sluiten geeft een symbolische grens weer: de grens waar het Scoutingspel begint en eindigt.

Installeren
Je hebt een paar keer meegekeken en gespeeld bij een speltak en je besluit dat Scouting écht iets voor jou is. Je wordt lid van Scouting de Verbinding wat betekent dat je na een paar maanden geïnstalleerd zult worden als scout. De installatie is een groot feest met allerlei leuke Scoutingactiviteiten. Na het doen van de belofte krijg je als echte scout het speltakteken en het installatieteken op je Scoutfit en je ontvangt een groepsdas. Nu hoor je echt bij de groep! Als geïnstalleerd scout ben je betrokken bij, en voor langere tijd verbonden aan de groep.
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is installatie-jpg.webp

Insignes

Om kinderen te motiveren écht wat te leren wordt er gewerkt met insignes. Dat is een een embleem wat kinderen verdienen als ze hebben aangetoond bepaalde vaardigheden onder de knie te hebben. De insignes kunnen ze vervolgens op hun Scoutfit dragen.

Stukje geschiedenis

Het programma dat aangeboden wordt door Scouting is gebaseerd op de ideeën van de Engelsman Robert Baden-Powell. Hij bedacht het Scoutingspel in 1907 en ging op 31 juli 1907 met een groepje jongens onder zijn leiding kamperen. Na aankomst op Brownsea Island werden de 21 jongens verdeeld in vier patrouilles, elk met een dierennaam. Deze groepjes moesten samen werken, eten, slapen en een van hen werd de patrouilleleider. Tijdens dit kamp waarin ze vele avonturen beleefden en het nodige opstaken van spoorzoeken, eerste hulp bij ongelukken en redden van mensen, hun eigen eten klaarmaakten en gezellige kampvuren hielden ontwierp en testte Baden-Powell het Scoutingprogramma. Scouting Nederland is in 1973 ontstaan door de samenvoeging van twee jongens- en twee meisjesorganisaties. Scouting Nederland is dus een gemengde organisatie en is lid van twee wereldorganisaties: WOSM (World Organization of the Scout Movement) en WAGGGS (World Association of Girl Guides and Girl Scouts). Respectievelijk van oorsprong de mannenorganisatie en vrouwenorganisatie.